Dualno obrazovanje na ASSŠ

Dualno obrazovanje na ASSŠ

DUALNO OBRAZOVANJE NA AKADEMIJI STRUKOVNIH STUDIJA ŠUMADIJA

Akademija strukovnih studija Šumadija od školske 2021/2022. godine počinje da realizuje dualnog modela studija u Odseku Kragujevac.

Dualni model realizacije nastave je novina u visokom obrazovanju i uvodi se sa ciljem unapređenja kvaliteta obrazovanja i sticanja savremenih kompetencija, odnosno sa ciljem sublimacije znanja, veština, sposobnosti i stavova putem učenja kroz rad. Učenje kroz rad omogućava studentima da usvajaju praktična, primenljiva znanja i veštine u realnom radnom okruženju. Studenti, koji se opredele za ovaj način studiranja, teoriju će učiti u učionicama i amfiteatrima Akademije, a praktične veštine će sticati kod poslodavca sa kojim Akademija ima potpisan ugovor o dualnom modelu studija. Za studente je dualni model studija značajan jer uče kroz rad, pripremaju se za posao u struci i za to dobijaju novčanu nadoknadu, a poslodavci dobijaju obučene i spremne mlade kandidate.

Rukovodeći se potrebom  da se visoko strukovno obrazovanje prilagodi potrebama privrede za određenim kadrovima, Akademija tehničkih strukovnih studija Šumadija nadogradila je već akreditovani studijski program iz oblasti mašinstva donošenjem modula “Privredno inženjerstvo-mašinstvo-dualni model studija“ koji predviđa da studenti učenje kroz rad započinju od drugog semestra.

Planirano je da se sledeće školske godine na dualni model studija u Odseku Kragujevac  upiše 10 studenata koji će učenje kroz rad realizovati u kompanijama/privrednim društvima: AMM Manufacturing d.o.o Kragujevac, Unior Components d.o.o.  Kragujevac i  Energetika d.o.o. Kragujevac.  Ovo znači da će na modulu  “Privredno inženjerstvo-mašinstvo-dualni model studija“ studenti ostvariti 450 teorijskih časova na Akademiji i 450 časova kroz rad u kompaniji gde će biti raspoređeni po godini. Upis studenata vršiće se na osnovu internog konkursa za prelazak sa klasičnog modela na dualni model studija, najkasnije do početka drugog (letnjeg) semestra školske 2021/2022. godine. Student upisan na dualni model studija imaće akademskog mentora i mentora kod poslodavca u kompaniji, uz koga će sticati adekvatne kvalifikacije za dalji profesionalni i lični razvoj.